بدین ترتیب و با کمک ناکها، تضمین کیفیت و کنترل کیفی این مراکز به بهترین شکل انجام شده و زمینه دسترسپذیری حداکثری مراکز داده فراهم میشود. دسترسپذیری (Availability) یک مرکز داده، به مدت زمانی گفته میشود که آن مرکز در شرایط عملیاتی قرار داشته باشد.
بسیاری از مراکز داده بزرگ مانند دیتاسنتر فنحاب ، برای مدیریت، نظارت لحظهای، عیبیابی و رفع سریع مشکلات احتمالی شبکه خود، دارای سالن ناک میباشند. وسعت ناک معمولا به وسعت مرکز داده و حساسیت دادههای مستقر در این مرکز وابسته است. مراکز داده کوچکتر اغلب از سیستمهای مانیتورینگ و نرمافزارهای خودکار رفع عیوب استفاده میکنند و معمولا نیروی انسانی در روند کاری آنها دخالت یا نظارت چندانی ندارد.
صرف نظر از فرایندها، هدف اصلی ناکها، تامین پایداری کارکرد شبکه در تمام ساعات شبانه روز و تضمین حداکثری دسترس پذیری مراکز داده است. اگر هزینهها مطرح نباشد، این هدف همیشه دستیافتنی است. اما مشکلات زمانی نمایان میشوند که سازمانها سعی میکنند تا با رویکردی مقرون به صرفه، مرکز عملیات شبکه خود را پیادهسازی نمایند.
برای تحقق اهداف اصلی ناکها، بکارگیری نیروی انسانی مجرب و خبره که به اصطلاح “مهندس ناک” نامیده میشوند یکی از ضروریات مهم است.
برخی از وظایف و مسئولیتهای مهندس ناک عبارتند از
مطلب در ادامه به روز خواهد شد .
بازدید از مرکزداده فنحاب در پارک علم و فن آوری پردیس با حضور ریاست محترم بیمه مرکزی و هیئت رئیسه ...
راه اندازی سیستم های سرمایشی جدید مرکز داده پردیس ...
افتتاح فاز دوم مرکزداده فنحاب در پارک علم و فن آوری پردیس با حضور ریاست محترم بیمه مرکزی و هیئت رئیسه ...
نمای ساختمان اصلی مرکز داده پردیس ...
2196623901(98+)
پارک فن آوری پردیس،نوآوری 3 پلاک 38
info@fanhab.ir